Menu weselne - o czym należy pamietać?

20 grudzień 2018

Kilka słów o menu weselnym, a właściwie o czym warto pamiętać wybierając menu na swoje wymarzone wesele.

O tym czy wesele będzie udane czy nie, decyduje wiele czynników. Wszak ile ludzi, tyle opinii , a każdy z nas ma swoje zdanie, co w tym dniu jest najważniejsze. Jedni mówią, że najważniejszy jest zespół muzyczny czy DJ, inni że pięknie przystrojona sala weselna, a kolejni że najistotniejsze jest to, żeby rosół był gorący a wódka zimna. Są jeszcze tacy, którzy uważają że najważniejsze jest towarzystwo i profesjonalna obsługa. Oczywiście wszystkie te strony mają po części rację, ale naszym zdaniem w dniu wesela najważniejsza jest kuchnia! Jako organizatorzy przyjęć weselnych z wieloletnim doświadczeniem trzymamy się tej zasady, choć oczywiście nie zaniedbujemy tych pozostałych.

Dziś kilka słów o menu weselnym, a właściwie o czym warto pamiętać wybierając menu na swoje wymarzone wesele.

Wybór idealnego weselnego menu nie jest rzeczą łatwą i konieczne jest więc szerokie spojrzenie na kwestię serwowanych dań, uwzględniające gusta jak największego grona zaproszonych Gości. Poniżej przedstawiamy kilka rad które warto uwzględnić w planowaniu menu weselnego.


1. Dieta

Analizując listę zaproszonych Gości, należy zwrócić uwagę na indywidualne predyspozycję osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Coraz popularniejsza jest moda na wegetarianizm czy weganizm (posiłki bezmięsne oraz takie które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego), a także powody zdrowotne (np. dieta bezglutenowa, bezmleczna), czy religijne (np. muzułmanie nie jedzą wieprzowiny). Warto więc docenić i ukłonić się w stronę naszych Gości i zaproponować im indywidualnie zaserwowane dania. Wszak najgorsze co może się zdarzyć, to gdy zaproszone przez nas osoby wyjdą z wesela głodni. Dobrym pomysłem jest zaznaczenie miejsca przy stole specjalną winietką, aby obsługa nie miała problemów z identyfikacją osób o zaostrzonej diecie. Warto dopytać o to konsultanta ślubnego podczas ustaleń przedweselnych.

 

2. Menu dla najmłodszych

Dzieci to szczególnie wybredni Goście. Jeśli decydujemy się zapraszać rodziny wraz z najmłodszymi, powinniśmy pomyśleć również o nich i zapewnić maluchom to, co lubią najbardziej. Co sprawdza się najlepiej? Delikatny rosół, frytki, delikatne kotleciki z piersi kurczaka, łagodna surówka. Oczywiście porcje dziecięce powinny być odpowiednio mniejsze.

Jeśli spodziewacie się większej liczby najmłodszych pociech, warto rozważyć atrakcję jaką jest słodki kącik lub tzw. Candy bar. Kolorowe słodkości z pewnością ucieszą nie tylko dzieci :). Kolorowe cukiereczki, słodkie owoce i małe babeczki – takie w sam raz na jeden gryz, na pewno spodobają się milusińskim a także odciążą trochę rodziców, gdyż nie będą musieli zachęcać ich do jedzenia.

3. Różnorodność

Jak wiadomo, jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził. Gusta są różne, więc warto je pogodzić i postawić na różnorodność serwowanych dań. Dajmy więc wybór i zadbajmy o to, by na stołach znalazły się różne potrawy. Sałatki, ryby, przekąski „na raz” a także coś konkretniejszego na zagryzkę. Dla każdego, coś smacznego. Nie zapominajmy również o ciastach i owocach, gdyż wśród Waszych gości na pewno znajdą się amatorzy słodkości. Właśnie dla takich osób, w naszej restauracji proponujemy fontannę czekoladową, która jest rajem dla łasuchów! Jeśli wśród zaproszonych osób znajdują się obcokrajowcy lub osoby pochodzące z innej części kraju, warto postarać się o jakiś regionalny akcent. Wasi Goście na pewno to docenią!

 

5. Sposób podania

Jeszcze kilka lat temu, najpopularniejsze były wesela w tradycyjnym ustawieniu, czyli przy podłużnych, suto zastawionych stołach na których znajdowało się wszystko - od zakąsek, przez półmiski z kotletami, wędliny, ciasta, owoce, słodycze aż po alkohol. Taki swoisty misz-masz i przepych ma nadal swoich gorących zwolenników, ale coraz modniejsze są spotkania przy eleganckich, okrągłych kilkuosobowych stołach oraz szwedzki stół, czyli bufet na którym znajdują się słodkości, przekąski lub gorące dania. W naszym hotelu dajemy możliwość wyboru ustawienia stołów w zależności od Waszych preferencji. Proponujemy również pularny wiejski stół, efektownie podanego płonącego prosiaka, czy fontannę czekoladową. Jedno jest pewne – warto postawić nie tyle na ilość, co na jakość i estetykę podawanych dań.

 

6. Karty menu – czyli co i o której


Weselne menu - ładnie wydrukowane i ustawione na stołach, lub umieszczone w widocznym miejscu to istotny „drobiazg”. Dzięki temu każdy zainteresowany degustacją weselnych pyszności nie przegapi żadnego z serwowanego dania, a informacje w nich zawarte będą również przydatne dla alergików lub osób na wspomnianych wcześniej dietach.

W Internecie jest sporo pomysłów na takie właśnie karty, w różnych przedziałach cenowych. Jeśli zamówienie gotowych kart menu jest dla Was zbędnym wydatkiem, może warto zrobić takie karty samemu? Wystarczy tylko pomysł, papier, klej, nożyczki - możecie zaprosić do pomocy rodzinę, świadków, przyjaciół. To świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu.


 7. Tradycja zawsze w modzie

Jeśli nie macie konkretnej wizji menu weselnego to postawcie na klasykę!

Często nie opłaca się kombinować i za wszelką cenę wymyślać oryginalnych dań, zwłaszcza jeśli nie znamy preferencji swoich Gości. Takie potrawy jak rosół, dania z kurczaka, schabowy, pierogi czy kluski śląskie są zawsze bezpiecznym rozwiązaniem, i wg naszego doświadczenia najczęściej które trafia w gusta. Potrawy dobrze przyrządzone i pięknie podane z pewnością wprawią w zachwyt bardziej, niż wykwintnie podany homar czy inne równie egzotyczne dania.

Sprawdźcie koniecznie jakie są nasze propozycje menu i sprawdzony przepis na wasze udane wesele! kliknij tutaj

© 2019
Hotel Śląsk